Du er her: Forside » Veiledninger » Prosess » Valg av bryggeutstyr

Valg av bryggeutstyr

Bryggemaskin

Den enkleste måten å brygge på, er med en bryggemaskin. En bryggemaskin er en stor kjele, og har ett eller flere innebyggede varmeelement, avhengig av hvor stor kjelen er. De har også ett meskekar/innsats til malten. De fleste har også mulighet for sirkulasjon med pumpe, og en motstrømskjøler. Med de bryggerene som ikke har sirkulasjonspumpe, må en tappe ut væske i f.eks ett litermål, og helle opp i bryggeren igjen gjennom hele meskeperioden. Med en slik brygger kan du brygge f.eks på vaskerommet eller kjøkkenbenken, der du også har tilgang til vann, strøm og vask.
Slike bryggemaskiner har ett display som viser temperatur, og noen har også en timer-funksjon slik at du slipper å følge med på klokka hele tiden.

Jeg brygger på en Grainfather 30 liter. Denne bryggeren har alle de funksjonene og utstyret som er beskrevet over. Denne bryggeren gir deg normalt ca 23 liter øl, men med litt "trimming" av oppskriftene klarer jeg ca 30 liter ferdig øl.

Tilleggsutstyr

I tillegg til selve bryggeren, trenger du diverse hjelpemidler som skal brukes underveis. Dette er hva vi handlet

Røresleiv
Desinfeksjonsmiddel som f.eks SureSAN, og bryggerens for rengjøring av bryggeren
Termometer
Målesylinder
Hydrometer for å måle spesifik vekt (O G)
Litermål/øse
Gjæringskar med tappekran og gjærlås
Flaskeskyller
Flaskefyller, flasker, kapselpåsetter og korker
Humleposer/humlefilter
Gummislange til omstikking og flasking
Flaskestativ og flaskeskyller
Trakt
Varmtvann til skylling. Til dette bruker vi denne vannkokeren fra Partiexperten.no, men det går selvsagt helt fint å koke opp vann i en kjele på komfyren
Hvis du har en bryggebutikk i nærheten, ta en tur dit. De hjelper deg med det du trenger for å komme i gang 🙂

Legg igjen en kommentar