3 siste batcher

Batch #1092;
Absolutt KveikIPA
Batch #1093;
HelHvete
Batch #1094;
Gårdsøl
Status: Drikkeklar
Status: Karbonering
Drikkeklar
Status: Karbonering
82,63% ferdig

Nybegynnerspørsmål

En samling med spørsmål og svar, ofte spurt av nybegynnere innen hjemmebrygging. Oppdateres med javne mellomrom.

Nybegynnerspørsmål

1. Hvordan måler jeg alkoholprosenten i ølet?

Før du setter vørteren til gjæring, måler du Original Gravity (OG) med ett hydrometer. Dette viser deg tettheten/sukkerinnholdet i vørteren. Når ølet er ferdig gjæret, måler du igjen. Nå heter det FG (Final Gravity). Disse tallene forteller deg alkoholprosenten med enten denne enkle formelen

ABV = (OG – FG) * 131

F.eks: (1,050-1,010)*131 = 5,24 %

#1

eller denne avanserte formelen som bør brukes ved høyere alkohol%

(76.08*(OG-FG)/(1.775-OG))*(FG/0.794)

F.eks: (76,08*(1,050-1,010)/1,775-1,050))*(1,010/0,794) = 5,34 %

2. Det fulgte med en pakke tørrgjær i ølsettet jeg kjøpte, holder det?

Ja, det holder. En pakke tørrgjær inneholder ca 200 milliarder gjærceller da den var ny, og ved riktig oppbevaring (tørt og kaldt) er det mer enn nok celler til en batch på 25 liter med ale. Brygges det pils/lager, bør du ha dobbelt så mye, altså 2 pakker. PS: Husk og rehydrere tørrgjæren før du tilsetter den i vørteren.

#2

3. Hvordan vet jeg at gjæringen er ferdig?

For en ale er gjæringstiden ca 14 dager, og for pils/lager ca 21 dager. Når målt OG er lik 3 dager på rad, er gjæringen ferdig. Uansett bør den stå tiden sin slik at gjæren “for ryddet opp”. Altså at den kvitter seg med div umsaker, før du tapper på flaske eller fat.

#3

4. Hva er omstikking?

Omstikking betyr og overføre ferdig gjæret øl fra ett gjæringskar, til ett annet. Dette gjøres for og minske mengde humle og gjær som blir med over i flasker eller fat. Dette er strengt tatt ikke nødvendig, men anbefales for øl med tørrhumling (humle tilsatt under gjæring)

#4

5. Hvor lenge kan jeg lagre ferdig kvernet malt, før den blir dårlig?

Lagres malten tørt og mørkt, kan den lagres i mange måneder uten at den blir dårlig.

#5

6. Temperaturen i gjæringskaret ble XX-grader. Er ølet ødelagt?

Ølgjær som har blitt for varm, vil først avgi usmaker. Blir den for varm (35-40 grader) dør gjæren. Blir temperaturen for kald, vil gjæren gå i dvale, for deretter og våkne til live igjen når temperaturen øker.

#6

7. Hva er cold crash?

Cold crash er og kjøle ned ferdig gjæret øl, etter at gjæringen er ferdig. Dette gjøres mens ølet fremdeles er på gjæringskaret. Ved 2-4 grader vil humlerester og andre partikler bunnfalle slik at det ikke blir med over i flasker eller fat. Hold denne temperaturen i 2-3 dager.

#7

8. Kan jeg åpne lokket på gjæringsdunken?

NEI! Eller, du bør absolutt ikke åpne lokket, og hvis du må, hver rask. Åpner du lokket, vil oksygen strømme inn i gjæringsdunken og ølet kan bli oksidert. Ett oksidert øl hverken ser, eller smaker godt (våt papp/skoeske). Øl med mye humle, som f.eks IPA blir lettere oksidert enn øl med mindre humle. Så åpne kun lokket ved evt tørrhumling.

#8

9. Hva er en gjærstarter, og hvordan lager jeg det?

En gjærstarter er og produsere gjær selv, istedenfor og kjøpe. Blir oftest brukt med ferskgjær, og ikke tørrgjær. Dette er billigere enn og kjøpe gjær, men mer tidkrevende. Les artikkelen vår om hvordan sette en gjærstarter.

#9

11. Jeg har lyst til og begynne og brygge, men hva trenger jeg for og komme i gang?

Ta en kikk her!

#11

12. Tørrhumling, hva er det?

Og tørrhumle betyr og tilsette humle (eller andre tilsetningsstoffer) under gjæringsperioden. Dette kan være risikabelt da vørteren er veldig mottagelig for infeksjoner. Unngå derfor hudkontakt med det som skal tilsettes.
Vørteren bør heller ikke være i kontakt med oksygen under gjæringen. Dette kan forårsake oksidering, og kan ødelegge ølet. Så ved tørrhumling skal du være rask. Ta av lokket, hell i det som skal tilsettes, og sett på lokket igjen.

#12

13. Kan jeg meske den ene dagen, og fortsette med kok dagen etter?

I utgangspunktet ja, men sørg for og få fjernet kornet og varmet opp til over 80 grader før du gir deg for kvelden. Dette fordi når vørteren blir stående så lenge, så vil temperaturen dette, og mesken vil bli sur. Det finnes lactobakterier i vørteren som vil jobbe igjennom natten, og som kan ødelegge vørteren fullstendig. Disse bakteriene trives ikke i over 80 grader, og derfor minskes muligheten for at disse formeres hvis du gjør ett lite oppkok.
Les mer her!

#13

14. Jeg er tom for bryggerens/PWB, hva kan jeg brukes isteden?

Oppvaskmaskinpulver, Kaustisk soda eller Krystallsoda fungerer bra

#14

15. Hvordan skal jeg lagre det ferdige ølet?

Jo høyere bitterhet (IBU), jo lengre kan det lagres. Det samme med alkoholstyrke (ABV). Tette korker er også viktig.
Humlepregede øl som IPA har kort holdbarhet da humlen vil tape smak og aroma over tid.
All øl bør lagres kaldt for og øke holdbarheten.

#15

16. Jeg har glutenallergi, kan jeg tilsette noe for å gjøre ølet glutenfritt?

Ja, tilsett noen dråper med Brewers Clarex i gjæringskaret. Dette er egentlig ett klaringsmiddel for å redusere kuldetåke i ølet, men i tillegg vil glutenproteinet også bli brutt ned. Dette gjør ølet tilnærmet glutenfritt.

#16

Legg igjen en kommentar