3 siste batcher

#N/A#N/A#N/A
Status:
Status:
Status:
Du er her: Forside » Veiledninger » DoItYourself » Bruke skjenkekork for å tilsette sukkerlake

Bruke skjenkekork for å tilsette sukkerlake

Hva er en skjenkekork?

En skjenkekork blir ofte brukt i barer for å dosere en korrekt mengde med alkohol i glasset. Flasken med alkohol står da opp-ned oppe på denne skjenkekorken (se bilde til høyre), og ved å dytte denne skjenkekorken opp, doserer den ut 2 cl alkohol i glasset. Når en fjerner glasset, fylles kammeret i skjenkekorken opp med nye 2 cl, som blir dosert neste gang.

Hvorfor?

Vi har lest ørten innlegg på diverse fora, der det er delte meninger om hva som er den beste måten for å tilsette sukkerlake til karbonering. Frem til nå har vi kokt opp 4-5 dl vann, og tilsatt ønsket mengde sukker. Når dette har kjølt seg ned, så tilsetter vi alt i den gjærdunken vi omstikker til.
Denne sukkerlaken er jo en ganske tykk og seig væske. Og kaldere den er, jo tykkere blir den, og vanskligere blir det å få den blandet godt inn i vørteren.

Vi har selv opplevd at flasker som har hatt samme forhold under karbonering og lagring, ikke har vært like når det kommer til kullsyre. Noen flasker er helt OK, mens andre er nesten døde. Ett par flasker har også hatt en slags geysir. Altså at det ikke stopper å skumme over.

Vi fikk da en idè om å prøve å tilsette nøyaktig lik mengde sukker i alle flaskene. Og en måte å gjøre det på, er med en slik skjenkekork, hvor vi alltid tilsetter 2 cl sukkerlake.

Deleliste

Det var ikke lett å finne skjenkekorker som kun doserer 2 cl. Vi vil jo ikke tynne ut ølet for mye heller. Vi fant den kun hos Altombar

Vi glemte å bestille stativ til flaska. Vi resikulerte isteden resten av den korkemaskinen som gikk i stykker, og monterte den på veggen. Det fungerte helt supert.

Utregning av mengde

Nå som vi skal tilsette nøyaktig 2 cl sukkerlake i ALLE flaskene, blir det viktig å regne seg frem til hvor mye vann som skal brukes. Sukkermengden blir bestemt ut i fra hvilket øl vi har brygget. Nå som vi kun bruker 0,5 liters flasker, ganger vi den mengden vi har i gjærdunken med 2, pluss ca 1 dl ekstra. Det er viktig og ikke gå tom.

25 liter X 2 = 50 flasker
50 flasker X 0,2 cl = 10 dl
I tillegg bør en legge inn mengden sukkerlake, som i dette tilfellet blir 1 liter. Altså blir den totale mengden som skal på flasker,
26 liter X 2 = 52 flasker.
52 flasker X 0,2 cl = 11 dl totalt

Når en skal lage denne sukkerlaken, kan det være kjekt med ett stort litermål. Hell ønsket sukker i litermålet, kok opp vann, og hell dette vannet opp i litermålet til du har fått den mengden du ønsker. Rør ut sukkeret, og la det avkjøle seg. Litt usikker på om denne skjenkekorken tåler for varm væske.

Fungerer det?

Selve skjenkekorken fungerer helt utmerket. Den doserer det den skal til hver flaske. Først sukkerlake, så øl. 

Om det har noen praktisk betydning vet vi ikke. Ikke sikkert vi får vite det heller. Det vi derimot vet, er at nå er det hvertfall helt lik mengde sukker på alle flaskene. Vi har fjernet den faktoren at sukkerlaken ikke blander seg godt nok under omstikking.

Legg igjen en kommentar