Du er her: Forside » Veiledninger » Hva trenger jeg for å komme i gang med ølbrygging?

Hva trenger jeg for å komme i gang med ølbrygging?

Da jeg skulle starte med ølbrygging, var det store spørsmålet: hva trenger jeg av utstyr, og hvor mye koster det? Her kommer en kort guide til hva du trenger for å komme i gang med ølbrygging hjemme. 
Har tatt utgangspunkt i det bryggeutstyret jeg bruker, og som jeg vet fungerer. Jeg har brukt BeerGear.no som utgangspunkt for priser da de er min lokale butikk. 

Egnet sted

Før innkjøp av utstyr starter, må du finne deg et egnet sted å brygge. Det er et par kjemikalier du bruker til rengjøring og desinfisering som krever at du enten dekker til fliser og kjøkkenbenker (for at de ikke skal bli ødelagt), eller at det ikke er så farlig (som f.eks i en garasje eller kjeller). I tillegg må du ha tilgang til varmtvann, og avløp/sluk. Det går med mye vann i løpet av en bryggedag.
Det er også en fordel om det er noe varme der du skal brygge da bryggedagen fort tar 5-7 timer. Det er mange som brygger f.eks på kjøkkenet, eller verandaen på sommeren, og det fungerer mer enn bra nok.

Bryggemetode

Du har ett par forskjellige bryggemetoder. De vanligste er BIAB (Brew In A Bag) og kompaktbryggere (helautomatiserte bryggemaskiner).
Vi har ikke testet noe annet enn brygging med en helautomatisk bryggemaskin, så vi anbefaler heller ikke noe annet enn det. Se neste avsnitt for anbefaling av bryggemaskin.

Når det kommer til råvarer, kan du velge mellom å bruke maltet og kvernet korn (malt), eller ekstrakter (sirup). Ekstrakter er den absolutt raskeste måten å brygge på da du ikke trenger å gjennomføre meskedelen. Vi har kun brygget med malt, og synes det er det mest naturlige. Med korn har du også muligheter til å sette sammen din egen oppskrift med forskjellige maltsorter. 

Til å begynne med bør du ikke styre veldig med egne oppskrifter. Bryggebutikkene selger ferdige allgrain ølsett der du får med alt du trenger av råvarer til ett brygg. Malt, humle, gjær og evt andre tilsetninger. Alt ligger i egne poser og tilsettes etter oppskriften som følger med. Genialt og enkelt.

Bryggemaskin

Det er flere bryggemetoder du kan velge mellom. De enkleste er billigst og mer tungvindte, mens de nye helautomatiserte bryggemaskinene koster litt mer men er enkle i bruk. 
Vi har kun brygget med en helautomatisert maskin, og vil derfor anbefale dette, og sette sammen utstyr rundt det.

GrainFather 30 liter bryggemaskin
GrainFather 30 liter bryggemaskin

Jeg bruker i dag en GrainFather 30 liters bryggemaskin. Denne koster fra ca 9000,- og har det som trengs til mesking og koking.
Den har også
* sirkulasjonspumpe for sirkulering under mesking, og for å tappe ferdig vørter til gjæringskar.
* automatisk temperaturstyring under mesking og koking
* motstrømskjøler for nedkjøling av vørter etter kok
* egen app der du kan styre temperatur og pumpe, og hente inn og lage oppskrifter

Er det kun 1 person som skal brygge alene, holder det i utgangspunktet mer enn nok med denne maskinen. Evt har GrainFather sluppet en 70 liters versjon og en 40 liters versjon.

Dette er en meget stabil og god maskin, så anbefalt bryggemaskin er derfor GrainFather 30 liter

Vannkoker

Etter mesking skal du skylle malten med varmtvann (max 80 grader). Her kan du koke vann i en kjele på kokeplata. Vi har siden starten brukt en 27 liters vannkoker fra Steba som vi kjøpte på Partiexperten.
Det er ikke så farlig hvilken type vannkoker du har, bare den rommer nok vann. Du trenger mellom 15 - 20 liter vann til skylling.

Bryggeutstyr

Startpakke til ølbrygging
Startpakke til ølbrygging

Det er mengder med forskjellig utstyr til ølbrygging. Noe må du ha, noe er kjekt å ha og noe kan du vente med. 
De fleste butikker som selger utstyr til ølbrygging, har satt sammen egne startsett med det du trenger. F.eks har Beergear, som er vår "lokale" butikk denne startpakken fra Beergear som inneholder:

 • 2 stk gjæringskar på 33L, med lokk: til gjæring
 • Gjærlås med hette: til gjæringskarene
 • Håndkorker bordmodell: for å korke flaskene med ferdig øl
 • Silikonslange 10mm: brukes ved flasking
 • Hydrometer med testrør: for måling av sukker innhold i vørter og ferdig øl
 • Litermål 3 Liter: for oppmåling av malt, vann o.l.
 • Flaskebørste i nylon: til rengjøring av flasker
 • Termometer: måling av temperatur
 • Røre/Brygge skje hvit: til omrøring
 • Tappekran og tappestang: til flasking av ferdig øl
 • Korker, 100 stk: til ølflaskene
 • PBW vaskemiddel: sterkt rensemiddel for rengjøring av bryggemaskin, gjæringskar o.l.
 • Star San desinfeksjonsmiddel: desinfiserende middel til alt som skal i kontakt med vørter etter nedkjøling

Beergear, som holder til i Fredrikstad, sender desverre ikke denne pakken med posten. Så sjekk i ditt nærmiljø om det finnes en bryggebutikk der du bor. Evt sjekk butikkoversikten vi har laget for å se om det finnes noen butikker i nærheten. 

Tillegg

I tillegg til det jeg har anbefalt over, er det ett par ting til du bør skaffe. Flasker og korker er en selvfølge (hvis du ikke hopper rett på fat).
For å hindre at humlerester tetter filter og pumpe, er det lurt med enten humlefilter eller humleposer. Humlefilter henger du på kanten av bryggemaskinen og humlen ligger å koser her, mens humleposene slippes rett i bryggemaskinen og taes ut etter kok. Humleposene er engangs, så det er like greit å investere i et filter.
10 X humleposer: ca 100,-
Humlefilter: ca 600,-

Temperaturregulert kjøleskap
Siden gjæringsprosessen er den aller viktigste delen av ølbryggingen, så tar vi også med en liten del om gjæringsskap. Jeg anbefaler å bruke et gammelt kjøleskap (søk på FINN), som du kan bruke til dette. Kjøleskapet må kjøle, men termostaten bør ikke fungere. Så kjøper du en enkel varmekilde som f.eks en varmematte (som legges i bunn på kjøleskapet) og en temperaturkontroller fra Inkbird. Denne temperaturkontrolleren har en temperatursensor, en inngang til kjøleskapet og en inngang til en varmekilde.
Legg så sensoren inne i kjøleskapet, og koble til varmematten og kjøleskapet. Sett ønsket temperatur på Inkbird, og den vil nå starte og stoppe kjøleskapet, og skru varmematten av og på ut i fra temperaturen inne i kjøleskapet. 
Dette er en veldig enkel løsning for å få en kontrollert gjæring. Men, den er ikke nødvendig. La evt gjæringskaret stå i ett rom du ikke bruker, som holder rundt 18 - 20 grader. 

Komplett handleliste

Handleliste til de varene du må ha

Vare Ca pris   Kommentar
GrainFather 30 liter bryggemaskin 9000,-    
Vannkoker 1000,-   Bruk evt kjeler på kokeplata. Sjekk Finn.no for vannkokere
Startpakke 1800,-    
96 stk 0,5l flasker 800,-    
Ølkorker (100 stk) (engangs)) 60,-    
2 stk allgrain ølsett 800,-    
Totalt 13460,-    

Handleliste til de varene det er lurt å ha

Vare Ca pris   Kommentar
Humlefilter 600,-    
Kjøleskap 500,-   Sjekk Finn.no
Varmekilde (matte eller belte) 300,-    
Inkbird ITC308 600,-    
Totalt 2000,-    

 

Oppsummering

14000 er kanskje mye penger, men så er nå dette en hobby. En morsom, sosial og inspirerende hobby. Og hvis du ofte handler øl på polet, så vil det egentlig være en investering 🙂

Istedenfor å kjøpe alt nytt fra butikk, kan du sjekke Finn.no. Det er mange som selger komplette bryggeløsninger der du kan spare noen kroner.

2 kommentarer om “Hva trenger jeg for å komme i gang med ølbrygging?”

 1. En kan også bruke flasker fra bryggeri etter de er tømt og vaska,så ta i mot de og spar litt

  Svar

Legg igjen en kommentar