3 siste batcher

#N/A#N/A#N/A
Status:
Status:
Status:
Du er her: Forside » Veiledninger » Prosess » Justering av OG før gjæring

Justering av OG før gjæring

Det er ikke alltid bryggingen går som planlagt, og jeg ser ofte spørsmål rundt dette med ikke oppnådd OG (Original Gravity) i.h.t. oppskrift. Her finner du en kort forklaring på hvorfor en ikke alltid treffer de verdiene man ønsker, og kalkulatorer for justering av OG før vørteren settes til gjæring.

Justering av OG

For lav OG

De fleste har opplevd å ikke oppnå OG etter mesking. Enten pga for lite malt, for mye vann, for dårlig kvernet malt etc. Dette kan løses ved å tilsette enten sukker eller spraymalt. Men hvor mye skal tilsettes for å øke OG, og hva bør man bruke?

Siden spraymalt er tørket vørter, så vil det være det samme som å bruke mer malt til mesking. Fordelen med å bruke spraymalt er at du beholder fylden og kompleksiteten i det ferdige ølet, i motsetning til sukker. Ved å bruke sukker, så spiser gjæren opp alt sammen, og dermed vil ølet bli både sterkere, tynnere og mindre komplekst. Sukker vil fungere greit nok i mindre mengder, og i øltyper som Belgisk Trippel og i tørre øl som enkelte IPAr.

Forklaring

Tar utgangspunkt i følgende verdier
Mengde i kjele (a): 20 liter
Mengde brukt til blanding av sukker/spraymalt (b): 1 liter
Målt OG (c): 1.050
Ønsket OG (d): 1.060

Her ønsker vi å øke OG med 10 poeng, og når det skal tilsettes 2,58 gram pr liter for å øke OG med 0,001 poeng, får vi følgende formel

((d-c)*(a+b))*2,58
((60-50)*(20+1))*2,58
10*21*2,58 = 542 gram

For høy OG

De fleste som ender opp med for høy OG, vil som oftest ikke bry seg. Er jo bare positivt med høyere ABV 🙂 Men det er ikke alltid en ønsker for høy OG, og da kan man tilsette vann. Dette MÅ gjøres før vørteren settes til gjæring. Tilsettes vannet etter gjæring, får man vannsmak i ølet. Så lenge vannet tilsettes før gjæring, får gjæren gjort jobben sin, og du sitter igjen med ett bra produkt.

Vannet som tilsettes i gjæringsdunken, må være kokt slikt det ikke tilfører bakterier. Jeg tilsetter vannet i bryggeren, koker det opp, og kjører det til gjæringsdunken via motstrømskjøleren.

Hvor mye vann du skal tilsette, kan du regne ut her

 

Forklaring

Tar utgangspunkt i følgende verdier
Mengde i kjele (a): 20 liter
Målt OG (b): 1.060
Ønsket OG (c): 1.050

Her ønsker vi å senke OG med 10 poeng, får vi følgende formel

(a*b)/c-a
(20*60)/50-20
1200/50-20 = 4 liter

Legg igjen en kommentar