3 siste batcher

#N/A#N/A#N/A
Status:
Status:
Status:
Du er her: Forside » Veiledninger » Diverse » Renhold

Renhold

Uansett hvor, så er renhold viktig. I ett bryggeri der det brygges øl er det ekstremt viktig at utstyr og verktøy er rent. Ett lite støvkorn kan faktisk gi usmaker i ølen, og i værste fall blir den helt ødelagt.
Nå er det heldigvis ikke sånn for oss som brygger hjemme at det kreves eget ventilasjonssystem og at vi går med hvite frakker og munnbind. Men fra og med når vørteren blir kjølt ned etter kok, så skal det lite til for å få en innfeksjon i ølen.

Renhold

Renhold under brygging

Frem til kokingen av vørteren er ferdig, er det ikke kritisk at renholdet er på topp. Under kok vil allikevel alle bakterier blir drept. Men med en gang vørteren blir kjølt ned, og skal overføres til gjæringskaret, må ALT som skal i kontakt med vørteren, desinfiseres. Desinfisering er ikke det samme som rengjøring. Desinfisering dreper ikke alle bakterier som er tilstede, men at mengden av potensielt patogene mikroorganismer reduseres så mye at smitterisiko elimineres.

For å få desinfisert utstyr, slanger, gjærdunker, korker og hender, så kan du bruke f.eks Sure San. Bland 1 – 1,5 ml  i en spruteflaske med vann, og dusj alt, flere ganger. Ikke spar på dette. Dette middelet løser seg opp i vørter/øl, så det gjør ingenting om det ligger en god klunk i bunnen av gjæringsdunken før du fyller den med vørter.

Igjen, det hjelper ikke å dusje på med desinfeksjonsmiddel hvis det ikke er rent fra før.

Renhold etter brygging

Etter at man er ferdig med å brygge, bør man vaske alt som har blitt brukt. Røreskjeer, prøvekopper, termometer, kjeler, bryggemaskin, slanger osv. Bruk godt varmt vann og såpe. Under mesking blir det jo dannet mye sukker, så vørteren blir veldig seig. Slike dråper med “sukkerlake” er en yndet plass for bakterier og sopp å formere seg på.
I bunn på kjelen/bryggemaskinen der varmen er sterkerst kan det fort bli fastbrente rester fra malten. Dette må skrubbes og vaskes vekk før neste brygging. Jo lengre det står, jo værre blir det å få det rent.

I alle bryggebutikker selger de en eller annen form for bryggerens, eller PBW. Slike bryggerenser fjerner det meste av skitt og smuss. Etter at bryggingen er ferdig, kok opp noen liter vann i bryggeren, tilsett noen gram med bryggerens, og la det koke i noen minutter. Koble også til evt slanger for sirkulering/tapping, slik at disse også blir skikkelig rene. Her blir det fort mye belegg. Etterpå er det meget viktig at det blir skyllet grundig med rent vann. Denne bryggerensen skal IKKE være tilstede når neste brygging starter.

Legg igjen en kommentar