3 siste batcher

Batch #1107;
Børjebønn Cider 2024-1
Batch #1108;
Børjebønn Cider 2024-2
Batch #1109;
Børjebønn Cider 2024-3
Status: Lagring
Drikkeklar
Status: Lagring
Drikkeklar
Status: Lagring
Drikkeklar
Du er her: Forside » Veiledninger » Prosess » Koking av vørter

Koking av vørter

Koking er koking av vørteren (etter at malten er fjernet) ved 100 oC slik at avdamping oppstår.

Koking av vørter

Hvorfor skal vørteren kokes?

Grunnen til at vørteren skal kokes, er for å fjerne bl.a. DMS (Dimetylsulfid) og andre ulumskheter fra vørteren. Hvis du får for mye DMS i ølen, vil den lukte mais. Noe alà det samme som når du åpner en hermetikkboks med mais.
Det er viktig at du har ett rullende kok, altså at det er god bevegelse i vørteren. Avdampingsmengden bør være minimum 8% pr time for å fjerne nok DMS. 

I tillegg bør nedkjølingen etter kok skje så raskt som mulig, ellers vil DMS kunne dannes på nytt. Bruker du for lang tid på nedkjølingen til rundt 20oC (over 1 time), vil det kunne dannes mer DMS.

Husk å aldri ha lokk på kjelen/bryggeren under kok, da dette vil minske avdampingsmengden betrakelig. 

Koketid

DMS har en halveringstid på 37 minutter. Etter 60 minutters kok vil 64,7% DMS være fordampet vekk, og etter 90 minutter vil 79% ha fordampet vekk.
Derfor anbefales det å alltid koke i 90 minutter. 

Legg igjen en kommentar