Hva er karbonering
Karbonering betyr og tilsette kullsyre i ferdiggjæret øl. Dette gjøres ved og tilsette sukker, eller CO2 (kullsyre) fra gassflaske
Hvordan karbonere
Det er to måter å karbonere øl på for hjemmebryggere. Den ene er med sukker (flasker og fat), og den andre er med CO2-innsprøyting fra gassflaske (kun fat).
Sukker
Fyller du ølet på flasker, anbefales det i første omgang og karbonere med sukker. Ved tilsetting av sukker på flaskene, vil restgjæren i ølet spise opp sukkeret, og produsere noe alkohol (ca 0,3 vol%), og CO2 (kullsyre). Siden det er kork på flaska, vil kullsyren binde seg til ølet, inntil du jekker av korken.
Kok opp ca 1 liter vann, og tilsett sukkeret i kjelen. Kok i ca 1o minutter for og desinfisere væsken. Kjøl ned til ca 20 grader, og hell dette i gjæringskaret/omstikkingskaret rett før flasking. Evt bruk en skjenkekork for og få helt lik mengde i alle flaskene.
Det er forskjellige anbefalte mengder sukker til forskjellige øltyper. Bruk denne kalkulatoren fra Glenn Rie for og finne ut hvor mye sukker du skal bruke til karbonering.
Jeg karbonerer i kjøleskap, og den første uken karbonerer vi ale på 25 grader, og lager ved 20 grader slik at restgjæren våkner skikkelig til liv og spiser opp alt sukkeret. I uke nr 2 reduserer vi temperaturen for ale til 15 grader, og 4 grader hvis det er pils. Denne temperaturen holdes til ølet er ferdig, ca 2-3 uker.
CO2
Karbonering med CO2 foregår på fat. Dette fatet trykksettes med CO2, og dermed vil CO2-gassen binde seg til ølet. For og karbonere med CO2, trenger du litt mer utstyr. Bl.a. fat, CO2-gassflaske og CO2-regulator.
Når det kommer til mengde CO2, så kan du ta en titt på denne kalkulatoren fra Glenn Rie. Den vil vise deg hvilket trykk du skal karbonere på.
Som standard karbonerer jeg fat på 4 grader og 1 bars trykk.