Mange ølbryggere tilsetter en liten prosent flaket korn i brygget sitt av ulike grunner. Her får du en liten oversikt over hvilken egenskap de forskjellige flakete kornene kan gjøre for ølen din.
NB: flaket korn skal ALDRI kvernes!!
Ris
Hel eller flaket ris gir ett tørrere øl som vil fremheve humlesmaken. Vil ikke gi noe spesielt med smak. Sukkeret vil gi noe høyere alkoholprosent.
Gir en tørr smak, og kan brukes i lager/pils som f.eks Heineken
Tips: Puffet ris fra matbutikken er ikke å anbefale da denne blir grøtete og faren for stuck mash er stor
Rug
Hel eller flaket rug gir en god kropp i ølet, samt at det setter en krydret og noe besk smak. Rug inneholder mye glucan, så en proteinrast på ca 45oC er anbefalt.
Brukes ofte i Pale Ale
Mais
Hel eller flaket mais vil gi ølet en lysere farge. Sukkeret i maisen vil i tillegg gi en bitte liten økning i alkoholinnholdet. Gir en maisaktig smak (rart nok), og passer i lager/pils, bitter (Cornona). Vi bruker den i vår verson av Saison
Tips: Kellogs Corn Flakes er ikke å anbefale. Denne vil bli en deig, og sannsynligheten for stuck mash (tettninger i mesken) er stor.
Havre
Hel eller flaket havre vil gi ølet en bedre fylde og skumfasthet. Ølet kan også bli kremete ved større mengder.
Passer til bl.a. hveteøl og havrestouts.
Tips: Kjøp Bjørns Havregryn original i matbutikken istedenfor hos bryggebutikken. Det kan være billigere
Bygg
Hel, ristet eller flaket bygg kan gi ølen din en bedre fylde, både kropp og skum. I tillegg tilsetter den ølet en fin smal og en fin farge
Da bygg inneholder store mengde glucan så bør en ha en proteinrast (steg mesking) på ca 45oC.
Gir smaker av brød, og brukes i Porter og Stout
Hvete
Hel eller flaket gir ølet ett fastere skum. Har ett høyt proteininnhold. Gir lite farge, og og noe kryddersmak
Risskall
Risskall tilsettes i mesk der en bruker store mengder hvetemalt (50%). Dette forhindrer stuck mash da risskallet gjør mesken mer porøs og væsken renner lettere igjennom.
Avgir ingen smak, farge eller utbytte