Fakta
Ebbegarden er en kveik-gjær.
Kveik er en gjærkultur som er vedlikeholdt av gårdsbryggere rundt omkring i Norge. Hovedsaklig er dette et fenomen som har overlevd på vestlandet, bl.a. i Sogn. Denne gjærkulturen er ikke rendyrket av et laboratorium, slik at den har vokst fritt og tilpasset seg forholdene i hvert brygghus/gård. Og siden den har tilpasset seg, er veldig få kveik-kulturer identiske. Noen spriker til og med så mye at det ikke er samme art engang, men samme slekt. Noen av disse gjærkulturene inneholder også bakterier. Alle disse faktorene gir øl som er brygget på kveik en helt utrolig variasjon i smaksbildet.
Kilde: Wiki.øl.co
Ebbegarden kveik kommer fra Stordalen i Møre og Romsdal.
Nøkkeltall
Arbeidstid: 48 timer
Smaker: Rom, medium estere, rund og maltet
Aroma: Julete, citrus, eple, blomst
Kilder
- Kveiken kjedebrev - Excelskjema hvor alle kan registrere seg for å få tilsendt Kveik
- Kveikebrygg - Excelskjema hvor de som brygger med Kveik registrerer data
- Lars Marius Garshol
- National Collection of Yeast Cultures
Logg
18.06.18
Bygget en IPA denne dagen, og brukte Ebbegarden. Dårlig fart i Mariaue'n. Mer enn nok gjær igjen, men satt en starter dagen etter, og den brukte nesten et døgn på og komme igang. IPA'n var så og si ferdig utgjæret etter 2 dager.
10.11.17
For å bygge opp volumet, satte vi en starter til. Laget en normal blanding med 1 liter vann og 101 g spraymalt.
Bare minutter etter at dette ble helt i erlenmeyerkolben, begynte det og gjære, og det ble dannet et skumlag på toppen.
Etter ca 48 timer var det ingen bobler igjen i væsken, skummet var borte og fargen var lys.
30.08.17
Fikk ett rør med ca 2 ml Ebbegarden for noen uker siden. Lagret i kjøleskap frem til nå. Hev dette i en 1 liters starter. Intet liv de første 10 timene, men på morgenen etter var det masse skum, og fargen var lys. Luktet friskt og fruktig fra kolba.
Lot den stå på magnetrøreren i ca 18 timer. Fargen var da lysebrun, og omtrent uten skum/bobler