Fakta
Framgarden er en kveik-gjær.
Kveik er en gjærkultur som er vedlikeholdt av gårdsbryggere rundt omkring i Norge. Hovedsaklig er dette et fenomen som har overlevd på vestlandet, nærmere bestemt Sogn. Denne gjærkulturen er ikke rendyrket av et laboratorium, slik at den har vokst fritt og tilpasset seg forholdene i hvert brygghus/gård. Og siden den har tilpasset seg, er veldig få kveik-kulturer identiske. Noen spriker til og med så mye at det ikke er samme art engang, men samme slekt. Noen av disse gjærkulturene inneholder også bakterier. Alle disse faktorene gir øl som er brygget på kveik en helt utrolig variasjon i smaksbildet.
Kilde: Wiki.øl.co
Nøkkeltall
Arbeidstid: 48 timer
Smaker: Citrus, noe sterk rødt eple, blomst, malt
Aroma: Rødt eple, tropisk frukt
Kilder
- Kveiken kjedebrev - Excelskjema hvor alle kan registrere seg for å få tilsendt Kveik
- Kveikebrygg - Excelskjema hvor de som brygger med Kveik registrerer data
- Wiki.øl.co
- Lars Marius Garshol
- National Collection of Yeast Cultures
Logg
22.11.17
Setter enda en starter for å bygge opp mengden gjær. 1 liter vann, og 101 gram spraymalt.
Startet etter ca 1 time. Ferdig på 24 timer
OG på "overvannet" i starteren: 1.004
20.11.17
Fikk ett rør med ca 2 ml Framgarden for ett par måneder siden. Lagret i kjøleskap frem til nå. Hev dette i en 1 liters starter.
Etter ca 18 timer var det fart i erlenmeyerkolben.
Ferdig etter ca 26 timer. Null skum eller bobler.
OG på "overvannet" i starteren: 1.005